Dilluns a dijous: 8:30-13:30/15:30:19:30h | Divendres tarda tancat


  Contacte : +34 93 790 22 14 | +34 93 790 13 32

LA TREC, LA TERAPIA DEL AUTOCONOCIMIENTO

 

LA TREC,

LA TERÀPIA DE L’AUTOCONEIXEMENT

La Teràpia Racional Emotiva Conductual (TREC)part de la premissa que el nostre malestar emocional es deu principalment als nostres pensaments sobre el que ens ocorre a cada moment. Com deia el filòsof Epictet, “no són els fets que succeeixen que pertorben als éssers humans, sinó l’opinió o interpretació que es fa d’ells”.

 

Albert Ellis, psicòleg nord-americà fundador d’aquesta teràpia cognitiva, afirmava que “la major part de les alteracions humanes estan produïdes per exigències d’algun tipus”. Amb aquestes paraules podrien resumir-se les bases principals d’aquesta teràpia d’autoconeixement.

I és que és perfectament natural que els éssers humans tinguem preferències en la nostra vida, però el perill està que confonguem aquestes preferències amb necessitats. Necessitar, per exemple, ser absolutament eficaços, les 24 hores del dia, i que tothom ens vulgui. Necessitar que les altres persones siguin amables, o que la vida sigui fàcil i tot surti d’acord als nostres desitjos.

Quan les nostres preferències es converteixen en necessitats, el fet que les coses no sempre siguin com volem que siguin pot produir-nos alteracions emocionals, en forma de ràbia, hostilitat, culpa, ansietat, pànic, depressió; o bé disfuncions del somni, maldecaps, gastritis, úlceres o infarts. (Recordem que el cor és un perfecte arxiu de les emocions). I, al seu torn, aquestes emocions extremes i insanes ens porten a realitzar conductes disfuncionales i irracionals, que no ens ajuden en gens per aconseguir els nostres objectius i aspiracions. Les adversitats formen part de la vida de tots els éssers humans, però no tots es pertorben per això

L’objectiu prioritari de la Teràpia Racional Emotiu Conductual és ajudar a les persones a aconseguir una forma de pensar més sana, racional i constructiva, una forma de pensar que fomenti el benestar emocional i la autorealización personal. En aquest procés el psicoterapeuta utilitza una àmplia varietat de tècniques i recursos cognitius, emocionals i conductuals para, d’una forma activa-directiva, ajudar a la persona a resoldre per si mateixa els seus problemes.

Finalment, vull acabar amb unes paraules de Rafael Santandreu, reconegut psicòleg que també utilitza aquesta teràpia cognitiva en la seva consulta: “els pensaments són els causants de les nostres emocions: si aprenem a pensar de forma adequada, aprendrem a sentir de manera diferent” (“Les ulleres de la felicitat” 2014).

Anna Masachs- Espai Terapèutic Maresme (Clínica ISSA)

No us perdeu el proper taller!!

 

TALLER: COM MILLORAR LA NOSTRA AUTOESTIMA