L’augment continu de casos d’anorèxia i bulímia ha despertat un interès sobre la urgència de tractar aquests trastorns. Cada dia més joves i menys joves cauen i recauen en l’anhel d’un cos perfecte, utilitzant dietes que poc tenen al fet que veure amb la salut i que obtenen com resultat l’empitjorament del problema.
- Que són els Trastorns de la Conducta Alimentària?
Els Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA) inclouen l’anorèxia, la bulímia, l’obesitat i altres trastorns menys coneguts però no per això de menor gravetat. El pensament obsessiu al rededor del menjar i la imatge estètica formen el nucli patològic d’aquests trastorns. L’anhel per la primesa caracteritzen l’anorèxia i la bulímia, mentre l’escàs control dels impulsos caracteritzen l’obesitat. Altres trastorns poden no tenir símptomes tan específic però igualment defineixen el mateix quadre diagnòstic, per exemple el Trastorn de la Conducta Alimentària No Especificat (TCANE). El risc sobre la persona té al fet que veure sigui amb el seu estat psicològic que amb el seu estat físic. En l’anorèxia, per exemple, la gravetat dels símptomes no solament pot sotmetre la persona a costante obsessió sobre el menjar i el pes sinó que també poden verificar-se símptomes físics com l’amenorrea secundària, o sigui la perduda del cicle menstrual. En l’obesitat són múltiples els factors físics que incapaciti i posen en risc la persona però no cal infravalorar els sintomas psicològics que els acompanyen, com la tristesa més pronunciada que pot arribar fins a la depressió.
- Com es detecta?
Les conductes sintomaticas al rededor dels TCA són moltes i totes tenen com a objectiu controlar o descontrolar el menjar, el pes, la imatge corporal i altres aspectes menys evidents. Això no significa que en els trastorns alimentaris tot gira al rededor del menjar, sovint es considera la punta de l’iceberg de problemes més profunds que tenen al fet que veure amb la mateixa persona afectada, la seva família i els seus amics. Alguns senyals que podem detectar són l’excessiva primesa, l’obsessió cap a la imatge del cos, per exemple la necessiteu de tenir sempre un mirall o al contrari de no suportar la propria imatge. En la famílies és relativament fàcil detectar el trastorn vist que afecten l’entorn familiar, al moment dels menjars es fa evident el problema, els altres membre de la família noten com canvia el comportament de la persona afectada en relació al menjar i a ells mateixos. Per exemple es produeixen vòmits autoinducids i abús de laxants. Conductes més subtils com la manipulació per aconseguir la primesa extrema són evidents als familiars i menys als seus amics que poden veure aquestes conductes com a part del caràcter de la persona i no com a símptomes en si. Alguns amics poden fins a compartir les mateixes idees sobre la imatge estètica o no, en tots dos casos la persona afectada manipulés els altres per aconseguir la seva meta. D’aquesta manera el trastorn es converteix en sempre més greu perquè afecta diverses dimensions de la persona.
- Incidència segons l’edat
La majoria de les persones que sofreixen aquest trastorn solen ser molt joves i per la majoria dones, això no exclou que també els homes poden sentir-se afectats. Durant l’adolescència i la pre-adolescència trobem els primers senyals i els primers símptomes, al principi es manifesten com a innocents capritxos sobre mantenir la línia i un pes desitjat, després es pot arribar una veritable obsessió sobre el menjar i el pes.
- El Tractament dels Trastorns Alimentaris.
El tractament d’elecció és la teràpia familiar acompanyada de teràpia individual, en els cas més greu de greu infrapeso i obesitat pot ser necessari un ingrés en una unitat especialitzada. El Espai Terapeutic de la Clínica Issa de Mataró ofereix un servei de teràpia endins d’un Sistema de Teràpies Integrades. En aquest context el pacient troba a la seva disposició psicòlegs especialitzats, metges, psiquiatres i altres professionals experts per aconseguir el benestar de la persona.el Tractament dels Trastorns Alimentaris.
Si creus que pateixes algún símptoma coneixes algún cas o que pugui estar passant per aquest estat, truca’ns i et citaràs amb el nostre especialista en TCA.
Truca’ns sense compromís:
93 790 22 14