Dilluns a dijous: 8:30-13:30/15:30:19:30h | Divendres tarda tancat


  Contacte : +34 93 790 22 14 | +34 93 790 13 32

Com fomentar l’autoestima dels infants?

Com fomentar l’autoestima dels infants?

Els infants tenen la necessitat de ser aprovats, inicialment pels seus pares i després pels seus companys
i professors un cop inicien l’escolaritat. Si se’ls considera, valora i aprecia, els estem proporcionant
un escut psicològic que els protegeix de per vida.

Els nens i les nenes s’emmirallen ens els pares, són ells qui els mostren qui i com són. Es tracta de reconèixer les seves capacitats, esperar d’ells el que podem esperar (ni més ni menys), no desitjar que siguin com nosaltres volem que siguin, sinó d’acceptar-los, comprendre’ls i reforçar-los amb estima i afecte.

A vegades ens podem trobar que els nens tenen comportaments o actituds diferents de la resta, cosa que els pot comportar no encaixar del tot amb el seu entorn. Per això, és important reconèixer i admetre les seves diferències de forma positiva. I la millor manera és comunicar-se amb ells transmetent-los també els missatges de forma positiva i, alhora, assertiva.

És molt important escoltar els nens. Quan ho fem, elsestem transmetent: “ets important per a mi, el que dius m’interessa, tu m’interesses”.
Quan ens expliquen els seus problemes, és aconsellable no donar-los sempre la solució. Això passa freqüentment perquè creiem que no són capaços de trobar les seves pròpies respostes al problema. No és així. Els nens no ens demanen solucions, el que volen és compartir les seves experiències i adquirir estratègies per afrontar els seus problemes. És el nostre llenguatge verbal i no verbal, la nostra manera de comunicar-los els sentiments, el que els ajuda a reinterpretar la seva situació.

Si utilitzem “el llenguatge de l’autoestima”, que consisteix a descriure la conducta del nen sense jutjar-lo, objectivament, expressant-li els teus sentiments vers la seva conducta, siguin positius o negatius i esmenar els seus errors apreciant els seus esforços per millorar en futures situacions. Aquesta no és una tasca fàcil, ja que el dia a dia amb els nens habitualment és impredictible i no sempre les condicions externes són les millors, ja sigui per l’ambient familiar, escolar, social…
Es tracta d’ensenyar-los a viure de la millor manera, que els faci estar feliços i contents, que sàpiguen reconèixer els seus límits i les seves capacitats. En donar-los confiança i autoestima els ajudem a superar els seus reptes del dia a dia.

SARA ALMEDA
Psicòloga, Especialitzada en Clínica Infanto Juvenil

Des de la Clínica ISSA volem ajudar al desenvolupament de la intel·ligència emocional dels vostres fills, per això hem organitzat uns

TALLERS D’EDUCACIÓ EMOCIONAL adreçats a infants de 6 a 10 anys.
Amb la col·laboració d’una professional hem preparat aquesta activitat que esperem que nos us perdeu!